Pentru ca in ultima vreme au aparut zeci de oferte de gheata carbonica alimentara in toate zonele tarii, multe dintre acestea fara acoperire in realitate, e timpul sa lamurim anumite aspecte legate de acest produs.
In Romania, gheata carbonica a aparut in urma cu aproximativ 12 ani ca raspuns la cererea catorva consumatori industriali, pentru aplicatii legate de curatare industriala. Era vorba doar de gheata sub forma de granule de 3mm, nu a contat calitatea sau proprietatile alimentare ale produsului cat timp acesta era folosit pentru curatarea matritelor in idustria maselor plastice si a cauciucului. Tentative de productie au mai existat si inainte dar experimental si pe scara foarte mica.
In 2006, odata cu productia de granule de 16mm, pornita la Bucuresti, profitand de caracteristicile calitative ce atestau produsul ca fiind unul alimentar, s-a nascut o noua aplicatie: gheata carbonica alimentara folosita pentru evenimente in bauturi sau in masini de fum greu, pentru efecte speciale.
Dioxidul de carbon din care se produce gheata carbonica alimentara este dioxid natural (captat din zacaminte naturale), provine din import (in Romania nu exista zacaminte naturale exploatabile). Alte forme de dioxid lichid cu provenienta reziduala, prin cracarea unor produse chimice sau din fermentare, nu intrunesc caracteristicile necesare obtinerii unui produs final alimentar.
Avand ca materie prima dioxidul de carbon lichid alimentar (acelasi folosit pentru carbonatarea sucurilor sau a apelor carbogazoase), folosind echipamente cu un control riguros al igienei fluxului de productie (sisteme in care pana si uleiul actionarilor hidraulice are specificatii alimentare), aceasta noua aplicatie (evident si altele legate de industria alimentara), a luat avant. Doi ani mai tarziu in urma unei investitii considerabile intr-un echipament nou la Bucuresti, cel 'vechi' se muta la Cluj si apare al doi-lea centru de productie pentru granulele de 16mm cu specificatii alimentare.
In concluzie, nu exista productie de gheata carbonica alimentara decat in Bucuresti si Cluj! Orice alta oferta provine din sursele mentionate (prin re-vanzatori) sau si mai grav din surse ce nu intrunesc conditiile de produs alimentar.
Asadar, in prezent, in Romania exista productie de gheata carbonica alimentara in Bucuresti (blocuri 220x110x24mm), granule 3mm si 16mm si in Cluj (granule 3mm si 16mm). Vorbind de un produs perisabil cu o rata de evaporare considerabila, este clar ca un client care comanda gheata carbonica prin intermediari va avea pierderi (logistice/transport) mari si poate avea surpriza neplacuta a achizitionarii unui produs din surse dubioase (produs nealimentar).
O problema importanta este ambalarea: au aparut pe piata ambalaje care nu au nici cea mai mica legatura cu un produs alimentar si de foarte multe ori, mai grav, acele ambalaje sunt refolosite.
Ca un ultim aspect, chiar daca nu folositi produsul in bauturi si il folositi intr-o masina de fum greu, gheata carbonica nealimentara poate avea miros greu, insuportabil, daca dioxidul provine din reactii chimice sau din fermentare.
Vom continua seria articolelor informative pe acest subiect.
In curand: "Masini de fum greu cu gheata carbonica"
0 comments:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.